top of page
Vanliga myter om opioidberoende

Medicinering är en central del av behandlingen för opioidberoende, men det finns många missförstånd kring dess användning. Många tror felaktigt att användningen av mediciner i behandling som, metadon eller buprenorfin, bara ersätter en drog med en annan. Dessa mediciner kan vara livräddande behandlingar som minskar suget efter opioider och hjälper till att stabilisera hjärnans kemiska obalans.

 

En omfattande behandlingsstrategi

Genom att minska abstinenssymptom och begäret ger medicinerna människor med beroende en chans att återhämta sig och återintegrera sig i samhället. Det är viktigt att förstå att dessa mediciner är en del av en omfattande behandlingsplan som ska inkludera psykologiskt stöd,  terapi och stödgrupper.

Medicineringens roll i behandling av opioidberoende

Behandling och stöd i långsiktigt perspektiv

Ett annat vanligt missförstånd är uppfattningen att beroende är ett val snarare än en sjukdom. Denna syn leder till felaktiga antaganden om att individer med beroende enkelt kan välja att sluta. I verkligheten är opioidberoende en medicinsk sjukdom som påverkar hjärnans funktion och struktur.


Behandling och stöd i långsiktigt perspektiv

Det krävs långsiktig behandling och stöd, precis som andra kroniska sjukdomar som diabetes eller hjärtsjukdomar. Att förstå att beroende är en sjukdom är avgörande för att kunna erbjuda effektiv vård och för att individer ska kunna få den hjälp de behöver för att hantera sitt tillstånd. Det är viktigt att du som har ett beroende förstår att det är en sjukdom och att det finns behandling.

Många anser att beroende är ett eget val och inte en sjukdom

Vem som helst kan bli drabbad av beroendesjukdom

I denna sektion utforskas några av de mest utbredda missförstånden om opioidberoende. Genom att lyfta upp dessa felaktiga uppfattningar ökar förståelsen och medvetenheten kring sjukdomen, vilket är avgörande för att stödja de som kämpar med beroende och främja effektiva behandlingsmetoder.

Vanliga myter om opioidberoende

  • En vanlig missuppfattning är att opioidberoende enbart drabbar vissa "typer" av människor, ofta baserat på socioekonomisk status, utbildningsnivå eller bakgrund. I verkligheten kan opioidberoende drabba vem som helst, oavsett ålder, kön, etnicitet, socioekonomisk status eller utbildningsbakgrund. Det är en sjukdom som inte diskriminerar och kan påverka individer från alla samhällsskikt.

    Vissa faktorer gör att vissa har lättare att utveckla ett beroende än andra, t. ex obehandlad psykisk sjukdom, tidigare substansberoende eller personlighetssyndrom.

  • En annan vanlig myt är att en person med opioidberoende enkelt kan "bota" sitt beroende genom ren viljestyrka eller beslutsamhet. Beroende är dock en komplex, kronisk sjukdom som påverkar hjärnans funktion och kräver ofta en kombination av medicinsk behandling, psykologiskt stöd, terapi och stöd för återhämtning. När man reducerar beroende till en fråga om viljestyrka ignorerar man de neurologiska och psykologiska aspekterna av sjukdomen.

  • Det finns också en felaktig uppfattning att ett återfall innebär totalt misslyckande. Återfall är dock en del av återhämtningsprocessen för många som kämpar med beroende. Det bör ses som en indikation på att behandlingsplanen behöver justeras, snarare än ett tecken på personligt misslyckande. Att förstå och acceptera återfall som en del av återhämtningsprocessen är viktigt för att ge adekvat stöd och behandling.

Stigma som barriär för behandling

Vanliga missförstånd

Medicineringens roll i behandling av opioidberoende

Stigma kring opioidberoende är djupt rotat i samhället och bygger på fördomar. Många tror felaktigt att beroende är ett resultat av misslyckande,  svaghet eller bristande viljestyrka. Denna sektion syftar till att förändra denna uppfattning genom att belysa beroendets neurologiska aspekter.

Beroendets neurologiska aspekter

Först och främst är det viktigt att förstå att opioidberoende är en sjukdom som påverkar hjärnan. När en person använder opioider frigörs en ökad mängd av dopamin, vilket skapar en känsla av välbehag. Med tiden blir hjärnan dock mindre känslig för dopamin, vilket leder till att man behöver större mängder av substansen för att uppnå samma effekt. Detta är inte ett tecken på svaghet, utan en fysiologisk förändring i hjärnans belöningssystem. Får man inte substansen får man abstinens som kan visa sig genom t. ex ökad puls, förhöjt blodtryck, rastlöshet, feber, kräkningar och diarré. Man blir alltså fysiskt sjuk.

Stigma som barriär för behandling

Stigma leder till att många med beroende inte söker hjälp. Rädslan för att bli dömd eller stigmatiserad kan vara en kraftfull barriär mot att söka och få tillgång till behandling. Det är därför viktigt att samhället börjar se opioidberoende som vilken sjukdom som helst – en som kräver medicinsk och psykologisk behandling. Och som något vi alla kan diskutera rent generellt, som vilken sjukdom som helst. 

Stigma och beroende

AdobeStock_665759938.jpg
Vem som helst kan bli drabbad av beroendesjukdom

Det är inte en viss typ av person som blir opioidberoende - det kan hända vem som helst. Sjukdomen diskriminerar inte. 

Sök hjälp nära dig
bottom of page