Vad ingår i LARO-behandlingen?
Läkemedelsassisterad behandling är en central del av LARO. Den innebär att du får specifika läkemedel som metadon eller buprenorfin, som är utformade för att hjälpa dig i din kamp mot opioidberoende. Dessa läkemedel är effektiva för att minska abstinenssymptom och begäret efter opioider, vilket underlättar din återhämtning och minskar risken för återfall.
Individuell anpassning och behandlingens helhetsperspektiv
Behandlingen sköts med omsorg och doserna anpassas individuellt för att passa just dina behov. Det är viktigt att komma ihåg att dessa läkemedel ger bäst resultat när de används tillsammans med psykologisk och psykosocial behandling. Genom att delta i LARO-behandlingen kan du få en möjlighet att förbättra din livskvalitet avsevärt.
För dig som utvecklat ett opioidberoende på grund av smärta är det viktigt att veta att i LARO-behandlingen ingår inte att man behandlar din smärta i sig om den kvarstår, trots att du i LARO behandlas med opioider som används både som läkemedel mot opioidberoende och smärta. Här får andra vårdgivare se över din smärtbehandling ofta i samarbete med LARO-enheten.
Grundstenar i LARO-behandlingen
I LARO-behandlingen är det inte bara medicinerna som spelar en roll utan också ditt psykologiska och sociala välbefinnande. Det handlar om att du får chansen att jobba med en terapeut i individuell terapi. Tillsammans utforskar ni orsakerna till ditt beroende och arbetar fram strategier för att hantera begär, triggers och stress. Det finns också möjlighet till gruppterapi och stödgrupper, där du kan dela dina erfarenheter och lära dig av andra som befinner sig i liknande situationer. Denna del av behandlingen är verkligen viktig. Den ger dig verktyg och färdigheter som du behöver för att hantera ditt beroende och stödjer dig på din väg mot en långsiktig återhämtning.
Psykologisk och psykosocial behandling
Din LARO-behandlingsplan ska vara helt och hållet skräddarsydd för dig. Den tar hänsyn till ditt hälsotillstånd, ditt beroende och din livssituation. Det är viktigt att du känner att du har kontroll över din behandling och att dina åsikter och önskemål respekteras. Du är en aktiv deltagare i hela processen och ditt samtycke är viktigt för varje steg.
Samarbete för en helhetsorienterad vård
I din behandling kan det också ingå samarbete med olika vårdgivare, socialtjänsten och andra som kan hjälpa dig på din väg. Allt är anpassat för att ge dig en helhetsorienterad och sammanhängande vård. Regelbunden uppföljning och stöd är en viktig del av detta, och det finns hjälp för social återanpassning, inklusive stöd med boende, arbete och återintegrering i samhället.