
För dig som patient i primärvården

Mattias gick på smärtstillande
Mattias Rådbo fick ett diskbråck och med det smärtstillande medicin utskriven. Han mådde bättre, slapp smärtan och började att må bra igen. Efter en kort tid eskalerade behovet av att ta mer smärtstillande och nu använde inte Mattias smärtstillande av smärtsyften. Utan att han tänkt på det hade ett beroende av opioider - som den smärtstillande medicinen innehöll - vuxit fram. Detta tog långsamt över hans liv.

Tidiga tecken på läkemedelsberoende
Beroendeproblematik med läkemedel är ofta en smygande process. Tidiga varningstecken kan vara att du vill höja dosen, att medicinen inte räcker så länge som förväntat, eller att du tar nästa dos tidigare och tidigare. Andra signaler kan vara att omgivningen märker en förändring, att du börjar ljuga om ditt intag, eller att du mår dåligt innan nästa dos. Beroendesjukdom innebär att förhållandet till läkemedlet blir svårt att kontrollera.
Vad har jag för effekt av min smärtstillande medicin?
Om du upplever att du har ett skadligt bruk av opioider rekommenderar vi att du söker vård hos din närmsta vårdkontakt.

Lindrar inte läkemedlet längre?
Ett scenario kan vara att du efter en olycka börjar använda utskrivna smärtstillande mediciner. Om du märker att du behöver fler tabletter än vanligt eller att medicinen inte lindrar som den borde, kan det vara tecken på ett opioidberoende. Om du märker att du också behöver opioiderna för att må bra och känna dig lugn och avslappnad är detta en stark varningssignal på att du håller på att bli beroende.

Prata med din läkare
Att prata om din medicinering kan kännas svårt, men du är inte ensam. Många upplever oro kring sin användning av smärtstillande läkemedel, och det finns hjälp att få. Din läkare eller vårdpersonal kan ge stöd och vägledning utifrån din situation.
Det finns flera alternativ för att minska eller anpassa din medicinering, och tillsammans kan ni hitta en plan som fungerar för dig. Oavsett om det handlar om nedtrappning, alternativa behandlingar eller annat stöd, så finns det lösningar.
Vad är ett opioidberoende?
Opioider påverkar hjärnan genom att förändra hur den upplever smärta och belöning. Regelbunden användning kan leda till fysiska och psykiska förändringar, vilket skapar ett starkt beroende. Beroende handlar inte om viljestyrka – det är en medicinsk sjukdom som kräver rätt behandling.





Abstinens: ett tydligt tecken
Abstinens från opioider kan påverka både kroppen och sinnet. Du kan känna dig sjuk, få illamående, muskelvärk, rinnande näsa, diarré, svettningar eller sömnsvårigheter. Andra vanliga tecken är ångest, oro och en stark känsla av rastlöshet.
Om du märker att dessa symptom uppstår när du inte använder opioider, kan det vara ett tecken på beroende. Abstinens är en vanlig del av beroendet, men det finns hjälp att få. Var uppmärksam på signaler som ett starkt sug efter opioider eller en känsla av att du inte kan klara dig utan dem. Att känna igen dessa tecken är ett första steg mot att ta tillbaka kontrollen över ditt liv.