top of page
Hur märker jag  att jag har blivit beroende av min smärtlindrande medicin?

Är jag beroende av smärtstillande?

Tecken på ett dolt beroende av smärtstillande mediciner

Det är inte alltid tydligt när ett beroende utvecklas. Ett scenario kan vara att du efter en olycka börjar använda utskrivna smärtstillande mediciner. Om du märker att du behöver fler tabletter än vanligt eller att medicinen inte lindrar som den borde, kan det vara tecken på ett opioidberoende. Om du märker att du också behöver opioiderna för att må bra och känna dig lugn och avslappnad är detta en stark varningssignal om du håller på att bli beroende. Abstinenssymptom inkluderar sjukdomskänsla, muskelvärk och sömnproblem.

Tecken på ett dolt beroende av smärtstillande mediciner

Läkaren svarar på frågor

För att bättre förstå hur ett beroende av smärtstillande mediciner fungerar finns det här en samling med frågor som du kan läsa för att hitta tecken på att du är beroende av smärtstillande medicin. 

Doktor Christian Simonsberg 

Christian Simonsberg är psykiatriker och smärtläkare och har jobbat under många år med opioder i alla dess former, beroende och smärta. Christian var med och startade upp Subutex/metadonprogrammet i Göteborg för 20 år sedan. Under åren har det varit väldigt viktigt för Christian att bekämpa den stigmatisering och skam som omger beroende. Beroende är en sjukdom där de drabbade med samma självklarhet som alla andra patienter  ska behandlas med empati, respekt och vetenskap. 

"Patienter som utvecklat ett beroende av morfinpreparat på grund av oförsiktig utskrivning av dessa läkemedel  från sjukvården,  i all välmening för sin smärta har naturligtvis också rätt att få hjälp med sitt beroende."

- Christian Simonsberg 

Läkaren svarar på frågor kring beroende av smärtstillande medicin
Hur märker jag  att jag har blivit beroende av min smärtlindrande medicin?

Ofta är uppkomsten av beroendeproblem en stegvis process där du på olika sätt blir mer och mer fokuserad på ditt läkemedel. En tidig möjlig signal på att man börjar bli beroende är att du vill öka dosen. Ett annat möjligt tecken på beroende är att du börjar må dåligt stunden innan nästa dos och att du börjar ta ”nästa” dos tidigare och tidigare. Du upptäcker att medicinen inte räcker så länge som den borde enligt receptet men också att man inte riktigt kan styra det utan att det blir så gång på gång. Om omgivningen börjar klaga på dig för att du har förändrats på grund av medicinen är det ett tecken att lyssna på. Om du kommer på dig själv att ljuga för doktorn om vad som hänt med tabletterna för att utverka mer medicin eller att du ljuger för sin anhöriga för att dölja ditt intag börjar man få ett stört beteende vilket är kärnan i en beroendesjukdom.

Hur ska jag göra om jag har blivit beroende och vill sluta med morfintabletterna?

Du ska prata med sin doktor om att du nu inte kan sluta på egen hand trots att du vill och be om ett nedtrappningsschema och stöd för att trappa ut opiaterna. Om inte uttrappning i öppenvård fungerar kan inneliggande avgiftning vara ett alternativ. Och om du trots detta inte kan sluta så kan du få en remiss till en specialist-mottagning (LARO) där man behandlar svåra beroendetillstånd med speciella mediciner för de patienter som trots försök från sjukvårdens sida inte kan sluta med sina opiater.

Varför kan jag inte sluta med opiater om jag blivit beroende trots att jag inget hellre vill än att sluta?

En känd beroendeläkare har myntat uttrycket ”kidnappad hjärna” för att beskriva vad som händer när man blivit beroende. Det är inte längre viljan som styr beteendet som tidigare utan det är störningen som har uppstått i belöningssystemet som styr beteendet ofta då i direkt motsättning till den egna viljan.

Jag har läst att man inte kan bli beroende om man tar morfinpreparat för smärta och inte för att bli ”hög” – stämmer det?

Det stämmer tyvärr inte. Morfinpreparat är inte ”målstyrda robotar” som bara verkar i de delar av hjärna som påverkar smärtupplevelsen utan de utövar också sin effekt i hela hjärnan inklusive de delar av hjärnan där beroende uppstår. Det är dock många som inte upplever morfinpåverkan som positiv och de har naturligtvis en mycket mindre risk att bli beroende än den som upplever morfineffekten som behaglig utöver den smärtstillande effekten.

Att tycka om morfineffekten bortsett från den smärtstillande effekten kan alltså vara en tidig varningssignal?

Absolut kan det vara det och ju behagligare du upplever morfineffekten desto större risk är det att du kommer att bli beroende om du fortsätter att ta läkemedlet. Euforin och rusliknande effekter av morfinpreparat måste, vilket kan te sig märkligt beskrivas som en biverkan som mycket talar starkt emot fortsatt medicinering. Den starkt positiva upplevelsen utöver smärtlindring är själva motorn i en beroendeprocess.

Jag har märkt att jag behöver ta mer och mer av morfintabletterna för att lindra smärtan och att jag börjar må dåligt timmen innan nästa tablett. Betyder det att jag har blivit beroende?

Det kan te sig märkligt men du kan uppvisa både tolerans (att behöva ta mer och mer för samma effekt) och abstinens (att du börjar må dålig innan nästa dos) utan att vara beroende eftersom beroende i första hand är beteendestörning. Så med andra ord om du inte har ett stört beteende visavi dina morfintabletter så har du knappast en beroendesjukdom men du kan ha utvecklat en ”fysisk avhängighet” visavi morfinpreparatet. Omvänt är det dock så att om du har blivit beroende så uppvisar du nästan alltid tolerans och abstinens. Om toleransen blivit ett problem kan det dock i sig vara tillräcklig orsak att trappa ut medicinen eftersom om tolerans utvecklas finns ofta ingen bortre gräns på när toleransen slutar.

Hur vet jag att jag är beroende av opioider?

Om du upplever att du har ett skadligt bruk av opioider rekommenderar vi att du söker vård hos din närmsta vårdkontakt. 

Är detta du?

Beroendet av smärtlindrande medicin kan smyga sig på den bästa och påverka alla aspekter av livet, ofta utan att man märker det förrän det är för sent. Denna berättelse skildrar en resa från att hantera fysisk smärta till att kämpa mot ett morfinberoende, en resa som visar hur snabbt situationen kan förändras och hur viktigt det är att vara uppmärksam på tidiga varningssignaler.

Allting började med smärtan. Min doktor och jag prövade olika mediciner först men det enda som hjälpte var morfintabletter I början blev jag nästan smärtfri när jag tog mina morfintabletter men ganska snart var jag tvungen att öka dosen. Trots att jag i samförstånd med doktorn ökade dosen undan för undan tog tabletterna alltid slut långt innan de skulle. I början var jag smärtfri i många timmar men efter tag satt effekten i bara några timmar efter att jag hade tagit medicinen och smärtan kom tillbaka ännu värre. Men nu började jag också må dåligt både fysiskt och psykiskt. Jag svettades kopiöst, fick influensavärk och frysningar. Jag började också få en obehaglig ångest och oro som om jag inte fann någon ro. Varje gång jag tog en ny dos försvann dessa symtom men bara en, allt kortare, stund. 


Jag började smussla med tabletterna hemma för min sambo och mina barn ville att jag skulle sluta. De sa att jag hade förändrats och blivit en annan människa så tyst och självförsjunken. Liksom inte där längre. Jag började ljuga för min doktor också som jag hade haft i många år och tyckte väldigt mycket om. När tabletterna hade tagit slut så ringde jag och ljög om att medicinerna hade stulits på Maxi strax efter att jag hade hämtat ut dem eller att jag hade glömt dem på bussen. Som om jag skulle glömma det som blivit viktigast i mitt liv. Jag hade alltid järnkoll på hur många tabletter jag hade kvar och de var alltid för få.


Min doktor började tvivla på mina lögner och jag började springa till privatpraktiserande doktorer och sökte akuten när medicinen hade tagit slut. Enda gången jag inte mådde dåligt var en kort stund efter senaste dosen annars var livet en soppa av abstinens, smärta och ångest. Stunderna när jag mådde någorlunda blev dock allt kortare. Jag ville verkligen sluta och försökte gång på gång men klarade bara en dag eller två så började jag igen. Dessa dagar var helt fruktansvärda och jag trodde jag skulle bli tokig så jag började med medicinen igen.


Jag både hatade och älskade mina mediciner. 
Det var först efter en överdos där min yngsta dotter hittade mig medvetslös och ringde ambulansen som jag förstod att jag hade blivit beroende. Trots att jag och min doktor försökte trappa ut morfinet efter överdosen gick det inte och allt bara fortsatte.

Det var först när jag fick remiss till LARO-mottagningen och fick behandling för min nya sjukdom - morfinberoende - som jag fick tillbaks kontrollen igen.

Sök hjälp nära dig
bottom of page